Lærling bygger skæremaskine

Mød vores super seje lærling, Nicolej! For et par uger siden afsluttede han 3. hovedforløb på Skjern Teknisk Skole. Hans afsluttende projekt var intet mindre end en selvbygget plasmaskæremaskine!

Længe undervejs

Nicolejs plasmaskæremaskine har været undervejs i et godt stykke tid. Nicolej fik første gang ideen til maskinen, da han gik på 2. hovedforløb. I sommerferien 2023 kickstartede Nicolej for alvor projektet, og han begyndte lige så stille at bestille styring og andre stumper hjem. Samtidig begyndte Nicolej at tegne sin plasmaskæremaskine i programmet Inventor, så han kunne få sine ideer fra hovedet og ned på en skitse.

Tegningsprocessen greb en smule om sig, og inden Nicolej havde set sig om, stod han med et tegningssæt på næsten 80 sider. Nicolej er lidt af en teknisk nørd, og det tog ham fire uger at tegne maskinen. Han brugte yderligere fire uger på alt elektronik og styring, og til sidst tog det ham lige knap tre uger at svejse skæremaskinen.

Undervejs i processen opsøgte Nicolej ejeren af JST, Niels Jørgensen, som efter sigende skulle være en lige så stor teknisk nørd som Nicolej. 😉 Niels har hele vejen igennem projektet været en stor hjælp. Han er både kommet med gode og innovative ideer, og han har også hjulpet med praktiske løsninger på forskellige udfordringer.

Noget ud over det sædvanlige

Da dette monstrum endelig skulle svejses, fyldte det da også en smule mere end det gennemsnitlige afslutningsprojekt. Nicolejs plasmaskæremaskine fyldte to kabiner på Teknisk Skole og vejer lige omkring 1200 kg. Pga. vægten var Nicolej nødt til at lave stillingsvejsning, fordi det simpelthen var for udfordrende at skulle vende og løfte maskinen.

Nicolejs projekt var noget ud over det sædvanlige, og hans lærer og censor var naturligvis også meget imponerede over hans indsats. Nicolej har lagt en rigtig stor del af sin fritid i dette projekt, siden ideen første gang opstod i sommeren 2023.

Nu skal der gang i hobbyprojekterne

I påsken blev plasmaskæremaskinen malet på vores fabrik i Lem St. Sidenhen er den kommet hjem at stå hos Nicolej, hvor den fremadrettet skal bruges til alverdens hobbyprojekter. 🛠

Vi utroligt stolte af Nicolej, hans ekstraordinære indsats og kreative tilgang. Vi kan her hos Maskinfabrikken JST heldigvis fortsat nyde godt af hans krøllede hjerne og vilde ideer. 🤩