Græsgreb sparer en mand i stakken

Græsgreb sparer en mand i stakken

Da Claus Henneberg for et års tid siden overtalte chefen til at købe to JST græsgrebe for at kunne følge med i stakken, blev det starten på en ny tid – en tid uden skovl på geden

Græssæsonen er i fuld gang, og det betyder travlhed hos Bounum Maskinstation, som løbende investerer i større og bedre grej for at kunne arbejde så effektivt som muligt. Claus Henneberg, som har kørt gummiged hos maskinstationen siden 2008, fortæller, at snitterne hos maskinstationen de sidste ti år er gået fra 340 HK til 650 og 920 HK. Derfor er manden i stakken også spændt for, så det er vigtigt at have det rigtige udstyr.

”Jeg har altid svoret til skovlen, og jeg fik da også lavet det sådan, at jeg kunne have skovlen med inde i græsgreben… Men det fik jeg ikke brug for”

Maskinfører, Claus Henneberg

Da Bounum Maskinstation i 2021 købte to nye JST græsgrebe med hydraulisk sideopklap, viste det sig at være det helt rigtige valg. Med græsgreben kan Claus nu følge med maskinstationens snitter Claas 960TT og de to Fendt 1050 med Demmler 60 m3 vogne, som kører i rutefart til stakken. I stedet for endnu en mand og en maskine i stakken kan Claus nu klare opgaven alene i sin Claas 1812 fra 2021 med ”alt det sjove på udstyrslisten”, som Claus siger.  

”Jeg har altid svoret til skovlen, selv om jeg har prøvet rodgreb og andre redskaber. Og jeg fik da også lavet det sådan, at jeg kunne have skovlen med inde i græsgreben, så jeg hurtigt kunne skifte over… Men det fik jeg ikke brug for”, fortæller Claus Henneberg fra Bounum Maskinstation. Fra maj til november laver Claus næsten ikke andet end at køre i stak i græs og majs, så han er efterhånden specialiseret på området og har prøvet en del forskelligt grej inden for sin niche.

” Afstanden mellem tænderne gør, at du ikke taber græsset på vej op, og du kan lige så fint jævne det ud. Du kan rette af i 4,3 meter… Det er en arbejdsbredde der vil noget!” Maskinfører, Claus Henneberg

Claus fortæller at afstanden mellem tænderne på JST græsgreben er helt perfekt, når man kører i græs. Man taber ikke græsset på vej op, og man kan lige så fint jævne det ud. Bounum Maskinstation har købt græsgreben i 430 cm bredde, og som Claus siger, så er det ”en arbejdsbredde der vil noget”.

Hydraulisk sideopklap

Claus er også begejstret for det hydrauliske sideopklap, som han bruger rigtig meget. Det giver forskellige måder at bruge græsgreben på, og så betyder det, at græsgreben kan bruges i både store og små siloer, da man altid kan klappe en side op og køre helt ud til væggen.

”Det tager lidt tid at lære, men det fungerer rigtig godt. Har man fx en kant på en markstak, som man vil slutte rigtig pænt af, så kan man køre med den ene side en lille smule inde” Maskinfører, Claus Henneberg

Claus bruger ikke kun sideopklappet, når der er pladsmangel eller for at køre tæt på silovæggen. Det bliver også brugt til at styre græs og majs, lave fine rundinger på toppen og pæne kanter på stakken. Hvis Claus fx kører i en markstak klapper han sideopklappet lidt ind, så siderne kan trække græsset lidt indad. ”Det tager lidt tid at lære, men det fungerer rigtig godt. Har man en kant på en markstak, som man vil slutte rigtig pænt af, så kan man køre med den ene side en lille smule inde”, fortæller Claus.

Kanon god i græs – endnu bedre i majs

Claus blev endnu mere glad for græsgreben, da han første gang prøvede at bruge den i majsen. Majsbundpladen er med helt glat bund med skær, og da den blev monteret, var det lige som at få et helt nyt redskab en gang til.

”Det er et multiredskab. Kanon god i græs og næsten endnu bedre i majs. Der er den perfekt.”

Maskinfører, Claus Henneberg

Den glatte bund og skæret betyder, at maskinføreren let kan rydde op foran stakken. ”Når man skal skubbe et læs majs direkte fra asfalten, behøver man ikke være bange for, at der skulle være en tand der går i. Det er bare at koncentrere sig om at få skubbet noget op i en snarhed”, smiler Claus.

Den helt glatte bund gør desuden, at siderne på en majsstak kan klappes helt jævne, så plastikken kan lægge sig helt tæt til overfladen – uden riller som luft evt. vil kunne gemme sig i og danne mug. Sidetænderne er også en stor fordel, når man kører i majs, hvor tænderne holder majsen inde, når man skubber majs op.

”Det er et multiredskab. Det er det, der er så godt ved den. Kanon god i græs og næsten endnu bedre i majs. Der er den perfekt”, fortæller Claus begejstret.

Majsbundpladen er hurtig og let at montere med nagler og ringsplitter, så det er også muligt at skifte mellem majs og græs. ”Der er ingen grund til at bruge skovlen til noget som helst. Jeg er blevet lidt overbevist om, at den får lov til at blive hjemme lidt. Jeg har nu ellers troligt slæbt rundt på den det sidste år”, indrømmer Claus.

Plads til en skovl inde i greben

Da Claus fik græsgreben fik han samtidig nye skovle fra JST, som passede i størrelse, så der kunne sættes en skovl ind i græsgreben. Skovlene blev fremstillet med beslag, så de let kunne spændes fast i græsgreben. Det giver Claus en fin fleksibilitet og mulighed for at tage skovlen med, hvis han skal ud og dække stak eller lave jordarbejde bagefter.

God service fra JST

Bounum Maskinstation var en af de første kunder, der købte den nyudviklede græsgreb, og i løbet af den første sæson kom der slør i naglerne til opklappet. Maskinstationen ringede til JST og blev mødt med stor professionalisme og en hurtig og effektiv håndtering af problemet.

”Vi blev taget seriøst lige fra starten af, og JST kom og hentede begge græsgrebe og afleverede dem på maskinstationen igen. Det var nemt for os. Nu kører det som en åben sag, så bliver der noget igen, så ringer vi bare. Det er jeg faktisk noget imponeret over, at det kunne fungere så nemt”, siger Claus.

Bounum Maskinstation har ikke oplevet problemer med naglerne siden. Det gik hurtigt og let at få udbedret fejlen, uden besvær for Bounum Maskinstation, så de er rigtig godt tilfredse og anbefaler gerne både JST og græsgreben til andre i branchen.  

Priser og detaljer

Hvis du gerne vil vide endnu mere om græsgreben og også gerne vil se priser og detaljer, så kan du se det her: